Musikaler och teater

Musikal- och teateråret 2017 har slagit på stort med Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande på Scala teatern i Stockholm, och i samma stad kommer även Elin Wägners gamla roman Norrtullsligan spelas på Stadsteatern i Skärholmen. Den sistnämnda riktar sig mot ungdomar, medan Egenmäktigt förfarande har en mer vuxen publik. Men det är inte bara i Stockholm teateråret börjar bra. Göteborgs Stadsteater sätter upp året kanske mest intressanta pjäs, Jihadisten med premiär i mitten på mars. Sveriges andra stora teatrar runt om i landet har också mycket att bjuda på i vår. Både Norrlandsoperan och Malmö Stadsteater har många föreställningar. Uppsala Stadsteater, som hela hösten bjudit på föreställning av Lars Norén, kommer den här våren med Löwensköldska ringen, Spelman på taket och Doktor glas. För barn och ungdomar visas istället Nattens Gudinna som presenteras av ett scenkonstkollektiv. På Unga Dramaten visas barnboken Det blåser på månen adapterad till teater. Även Dramaten har börjat med konserter och vårens datum för artisten Säkert! är redan slutsålda. Däremot finns föreställningar som Doktor glas även här, och andra föreställningar som Sven-Bertil Taube och Hedda Gabler, som ännu inte är slutsålda.

Musikaler

Om vi övergår till årets musikaler kommer Stockholmsscenen bjuda på många klassiker som Phantom of the Opera och Mamma Mia. Även många andra musikalscener kommer leverera intressanta musikalföreställningar i år, exempelvis Wermlands opera ger Les Misérables, den här gången på svenska. Flashdance turnerar också genom Sverige, från Linköping och norrut till både Gävle och Luleå. Dessutom går The Book of Mormon på China Teatern i Stockholm.

Baletter och Operor

Är du mer intresserad av årets opera och balettutbud så kommer La Boheme och Glada änkan att spelas på Kungliga Operan i Stockholm. Folkoperan sätter i samma stad upp Förklädd gud med Lill Lindfors och Björn Kjellman. Folkoperan tillsammans med Cirkus Cirkör satte upp höstens publiksuccé Satyagraha och i april har de nypremiär igen. Så alla som ville gå i höstas, men missade har nu en ny chans. I Göteborg går klassiker som Hair, Carmen och Elektra, men de bjuder också på Shanghai som har premiär i april. Föreställningen turnerar runt i både Skövde, Åmål och Uddevalla. Kungliga Operan i Stockholm kommer senare i år att satsa mycket på Richard Wagner, bland annat Valkyrian, Siegfried, Rhenguldet och Ragnarök. Som sagt har musikal- och teateråret 2017 bara börjat och det ser ut att bli ett bra år likväl i norr som i söder. Vi får hoppas på att höstens föreställningar fortsätter hålla måttet.